Belka
Czwartek, 13 Grudnia 2018   imieniny: Lucja, Otylia, Eugeniusz
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

5 pomysłów na fit obiad na Dzień Chłopaka

Data publikacji: 2017-09-26, Data modyfikacji: 2017-09-26
A A AWydrukDrukuj  
 
5 pomysłów na fit obiad na Dzień Chłopaka

Dzień Chłopaka za pasem, a ty dalej nie masz pomysłu co zrobić, by ten dzień był dla twojego mężczyzny wyjątkowy? Jeśli twój partner dba o formę, przygotuj dla niego jeden z 5 przepisów na fit obiad pochodzących z bestsellerowych książek specjalisty żywieniowego, Konrada Gacy – „Kuchni Fit” i „Kuchni Fit 2”.

Pomysłów na świętowanie Dnia Chłopaka jest wiele, ważne, by zastanowić się, co tak naprawdę lubi twoja druga połówka.  Odżywia się zdrowo i uwielbia spędzać czas na siłowni? A może od dawna planował popracować nad formą, tylko brakowało mu motywacji? Jeśli tak, nic nie ucieszy go bardziej niż czekający na niego w domu obiad w stylu fit. Wybierz jeden z inspirujących fit przepisów Konrada Gacy!

1. Fit dorsz zapiekany w czerwonych warzywach

Składniki:

  • 150 g fileta z dorsza
  • 1 pomidor
  • Papryka czerwona
  • Czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna

Wykonanie: Pomidor i paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę i czosnek szatkujemy. Dodajemy oliwę, bazylię i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, kładziemy na niej filet, przykrywamy go mieszanka warzywną, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą pieprzu. Zawijamy w folię i pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Fit” Konrada Gacy.

2. Pyszna zapiekana pierś z kurczaka z żurawiną na musie z sezamu i brokuł z brązowym ryżem

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 mała garść żurawiny
  • 1 szczypta rozmarynu
  • 4 różyczki brokuł
  • 1 szczypta kolendry
  • 1 szczypta sezamu
  • 50 g brązowego ryżu

Wykonanie: W piersi robimy kieszonkę i faszerujemy ją uprzednio sparzoną i poszatkowana żurawiną oraz drobno posiekanym rozmarynem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Brokuł parujemy lub gotujemy do miękkości, przekładamy do miksera. Dodajemy sezam, kolendrę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu (jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody). Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Fit” Konrada Gacy.

3. Pieczony łosoś na grillowanych warzywach z sosem z awokado i limonki

Składniki:

  • 150 g fileta z łososia
  • 2 szt. awokado
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chilli
  • Pół pomidora
  • Pół cebuli
  • Natka kolendry
  • 30 g bakłażana
  • 20 g cukini
  • 20 g papryki

Wykonanie: Łososia pieczemy w temp. 180°C przez 12 minut. Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w plastry i grillujemy. Awokado miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy sok z limonki. Pomidor obieramy ze skórki i drylujemy. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę, papryczkę i kolendrę drobno siekamy i łączymy z awokado i pomidorem. Dokładnie mieszamy.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Fit” Konrada Gacy.

4. Makron razowy z krewetkami i pomidorkami

Składniki:

  • 50 g makaronu razowego spaghetti
  • 150 g krewetek 31/40
  • 8 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 szt. Liścia laurowego
  • Pół cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Pieprz do smaku

Wykonanie: Krewetki obieramy i usuwamy przewód pokarmowy. Wrzucamy do rondelka z sokiem i skórka wyciśniętej cytryny. Natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy związujemy sznurkiem kuchennym i dorzucamy do rondelka. Całość podlewamy wodą i gotujemy do czasu, aż krewetki będą miękkie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i posiekaną natka pietruszki. Tak przygotowane pomidorki wrzucamy na patelnię, dodajemy do nich odcedzone krewetki, makaron doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na małym ogniu. Przed podaniem możemy skropić całość odrobina soku 
z cytryny.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Fit 2” Konrada Gacy.

5. Risotto z cytrusowym kurczakiem

Składniki:

  • ryż brązowy, 100 g
  • pierś z kurczaka, 120 g
  • tymianek, 2 gałązki
  • starta skórka z cytryny, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • zimne masło bez soli, 30 g
  • bulion drobiowy bez soli
  • pieprz do smaku

Wykonanie: kurczaka kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki. Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Zamarynowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 20 minut. Na patelnię wrzucamy kurczaka, ryż i listki tymianku, po czym zalewamy całość bulionem. Wszystko gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy ryż osiągnie twardość al dente. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy całość. Doprawiamy do smaku pieprzem 
i skórką z cytryny.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Fit 2” Konrada Gacy.

30 września to Dzień Chłopaka. Świętujcie go razem przy pysznym obiedzie w stylu fit. W końcu droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek, prawda?

Gaca System, Źródło artykułu: infowire.pl, Autor zdjęć: Gaca System
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     
    Polecane

    DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Powiat janowski - powiat w południowo - zachodniej części województwa lubelskiego z siedzibą w Janowie Lubelskim. W skład powiatu wchodzą gminy: Janów Lubelski, Modliborzyce, Batorz, Chrzanów, Dzwola, Godziszów i Potok Wielki zajmując powierzchnię 875 km kw.

    Atrakcje turystyczne stanowią: rezerwaty (Imielity Ług, Lasy Jankowskie, Kacze Błota, Szklarnia), szlaki turystyczne piesze (Szlak Puszczański, Szlak Łącznikowy Batorz – Porytowe Wzgórze, Odcinek Centralnego szlaku Roztocza) i rowerowe (Okrężny szlak rowerowy dookoła powiatu janowskiego, Szlak glinianych garnków, Wyprawa do leśnego skarbca) oraz ośrodek narciarski w Gminie Batorz. Zabytki powiatu janowskiego stanowią: zespoły dworskie w Potoczku i Wierzchowiskach, kościół i synagoga w Modliborzycach, barokowy kościół p. w. Św. Jana Chrzciciela w Janowie Lubelskim czy gotycki kościół w Potoku Wielkim.

    Przez powiat przebiegają dwie drogi krajowe nr: 19 i 74.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola